Как да бъдем по-иновативни в 5 стъпки

Творчеството и иновациите в бизнеса вървят ръка за ръка. Това човек да умее да мисли креативно е свързано с възможността на ума му да измисля нови идеи или начини за справяне с настоящи и бъдещи проблеми. Иновациите, от своя страна, са работата, необходима, за да се направи една идея жизнеспособна и функционираща. Често иновациите включват въвеждане на промяна в относително стабилни системи, които въпреки, че вече доказано работят, по една или друга причина са остарели и не отговарят на съвременните стандарти. Друго нещо, което доказва връзката между креативното мислене и иновациите, е че преди един нов продукт да бъде произведен и в последствие изнесен на пазара, той е започнал просто като една идея, която след усилена работа се е материализирала. 

 

Тук са представени пет основни начина, чрез които да развиете творческото си мислене и следователно да станете по-иновативни в работата си. Също така, как да внесете новости в начина на управление на бизнеса ви или в кариерата ви като цяло, в случай, че не сте на ръководна позиция.

Business inspiration

Повишете креативността

Когато трябва да се реши някакъв проблем или да се измисли нова идея за продукт, много често хората първо се насочват към разума и логиката си. Колкото и да са полезни те в някои случаи, за създаването на нещо ново, няма по – силен инструмент от творческото мислене. То ви позволява да размишлявате върху различни начини на действие. Креативността е умение, което както всичко останало, при едни идва по – лесно отколкото при други. Това не означава, че е непосилна задача за втория вид хора. Според множество проучвания има няколко основни метода за развитие на творческото мислене. Някои от тях са играенето на игри, които освен това, можете да включите като елемент в следващия тиймбилдинг на екипа ви. Също така, много полезни са разходките сред природата, тъй като понякога шумът на големия град и забързаното ежедневие в него, могат да повлияят негативно на креативността. Може би най – подходящият метод за развитие на творческото мислене е вземането на почивка. Колкото и странно да звучи това, когато мозъкът е в покой, той е по – склонен да започне да мисли над различни нови идеи, отколкото когато е претрупан с останалите ви задължения. 

Намерете вдъхновение

Един от главните методи за измисляне на нови идеи за въвеждане на иновации е чрез намирането на вдъхновение. За много хора мотивацията е движеща сила, а тя сама по себе си, много зависи от вдъхновението, което е получила съответната личност. Много полезен метод за откриване на вдъхновение е чрез наблюдение на това как функционират други иновативни компании. Дори не е задължително да са във вашата индустрия. Достатъчно е само да правят това, което вие също искате да постигнете. 

Това е полезно, защото ще ви помогне да установите, че въвеждането на иновации не е невъзможно щом други са успели и това понякога е достатъчно да запали искрата на вдъхновението. Много хора биха определили себе си като мечтатели, а ако и вие сте от тях, спокойно можете да използвате тази си сила във ваша полза, като се опитате да си визуализирате онова нещо, което искате да постигнете и мотивацията да го направите ще дойде при вас почти гарантирано. Също е важно да се отбележи, че ако изпълнявате ръководна длъжност, можете много лесно да се проявите като истински лидер, като насърчите служителите ви също да мислят над това какви иновации биха могли да се въведат в предприятието ви. По този начин, не само ще подействате мотивиращо на тях, но с идеите, които те ще измислят, можете да се мотивирате и вие.

Brainstorming and teamwork concept

Организирайте брейнсторм сесии

Всички знаем израза “хубавите неща отнемат време”, но колкото и да е релевантен той в процеса по осъществяване на една идея, това не значи, че измислянето ѝ не се е случило за част от секундата. Когато компанията ви се нуждае от свежи идеи за иновации и развитие на самото предприятие, няма нищо по-добро от това да се организират брейнсторм сесии. Начинът, по който може това да се случи е като съберете екипа ви за около един час и дадете пълна свобода на всеки да предлага каквато и идея му дойде в дадения момент. Идеите не се обсъждат веднага, а само се записват. Важно е да предупредите екипа ви, че няма лоши идеи, за да могат те свободно да споделят всичко, което им хрумне. Накрая ще разполагате с дълъг списък от идеи, някои по-добри от други, и ще можете да селектирате тези, от тях, които ще допринесат най-много на фирмата и, разбира се, са постижими. Така, със сигурност, ще имате за разработване иновации, които да доведат до просперитет на предприятието.

Бъдете готови да се провалите

За да създадете и въведете каквато и да е било иновация, първоначалният провал е почти гарантиран. Ако се опитвате да създадете нещо ново, вместо само да подобрите старото, то е повече от ясно, че докато стигнете до финален работещ продукт, първо ще трябва да преминете много тестове, за да откриете, кое ще може да се ползва и кое не. Да бъдете психически готови да се провалите може да е предизвикателство, тъй като обикновено на хората ни е заложено да правим всичко възможно, за да успеем. Както във всичко останало, не е нужно да се провалите сами. Ако сте в лидерска позиция, екипът ви е зад вас във всеки един момент. Докато изминавате дългия път към измислянето на иновация, може дори да превърнете процеса в игра и по този начин дори екипът ви ще се сплоти, тъй като ще подейства като тиймбилдинг упражнение. Например може да разделите хората си на по-малки групи или да ги оставите те сами да се разделят, за да може работата им да е дори още по-приятна. След това идва и самото предизвикателство. Идеята е всеки екип да излезе с четири нови идеи за възможни иновации и да се опитат да ги осъществят. Шансовете са, че поне три от тях ще се провалят, но тези, които се окажат сполучливи, ще допринесат много за развитието на вашия бизнес.

This business meeting was a total failure

Оспорвайте вашите предположения

Често правим нещата по определен начин, защото те винаги са се правили така и просто не можем да си ги представим иначе. Точно тук идва ролята на иновациите. Когато се опитвате да ги въведете е чудесно време да поставите под съмнение всяко ваше убеждение, относно това как дадено действие в бизнеса ви трябва да бъде извършено. Това, естествено, не е лесна задача и се изисква упражнение, за да се справите с нея. Добър начин, по който можете да направите това е да говорите с един или повече хора на определени теми, свързани с дейността ви. Нека всеки от вас да изкаже мнението си по даден въпрос. Този, който е говорил втори има за задача да представи алтернатива на предложението на първия, третия на втория и така нататък. Практикуването на мислене през различни перспективи създава чудесна възможност за изцяло нов подход и следователно за създаването на иновации, и развитие на креативното мислене.

Planning strategy. Top view of modern young people discussion business while working in the office

Ако следвате тези стъпки за развитие на вашето творческо и иновативно мислене, съвсем скоро ще можете да трансформирате вашата компания в това, което трябва и може да бъде.

Ако сте собственик на бизнес, който има нужда от съдействие със , свържете се с нас за безплатна консултация!

    Author avatar
    Вектори Дизайн
    Администратор в Vectory Company
    Call Now Button