Как да привлечем повече купувачи, клиенти и продажби без досадни реклами?

Напълно разбираемо е, че понякога този огромен и хаотичен свят на маркетинга и рекламите е тотално озадачаващ, объркващ и безкрайно разочароващ.

Причината да се чувствате така не е, че сте глупави или защото сте изостанали във времето. Причината всъщност е, че има толкова много „гурута“ и експерти, които правят всичко по-сложно, отколкото трябва да бъде.

Днес ще опростим всичко за вас и ще ви покажем как да привлечете повече клиенти, как да направите повече продажби и как всъщност да го направите по начин, който не е плашещ, досаден или объркващ. Има един метод, който привлича клиентите като нищо неподозиращ молец до пламък. И най-хубавото е, че той работи дори без да сме пуснали разпродажби и промоции.

Затова се настанете удобно, отървете се от всички разсейващи фактори и се пригответе. Ето голямата тайна за привличане на клиенти:

„Хората ще идват при вас по-бързо и ще останат по-дълго, за да научат нещо (което им е от полза), а чак след това ще дойдат при вас, за да купуват.“
Джон Мъли

Тези 32 думи държат ключа за тайната на така нареченият информационен, или контент (“content” на английски) маркетинг. Що се отнася до прилагането на маркетинговите стратегии, за да получите възможно най-добри резултати, вместо да рекламирате бизнеса си, рекламирайте нещо стойностно за вашата целева аудитория.

Когато направите това, вие прекрачвате прага и ставате търговец на информация. И без значение какъв е вашият бизнес – да бъдеш търговец на информация е МНОГО добър маркетинг.

Social media and content sharing

Защо? Ами за начало ето няколко причини:

Материалите, възприемани от хората като информация, се приемат по-добре и им се обръща повече внимание, отколкото материалите, възприемани като проста реклама.  Продавачите правят реклами. Доверените съветници дават информация.

Този тип реклама също така не струва много пари и не изисква висок начален капитал. Типичната реклама и маркетинг, които не предлагат нищо ценно за аудиторията, а просто рекламират бизнеса, привличат само много малък процент от хората във вашата целева група. Използването само на традиционни рекламни методи означава, че изпускате много потенциални клиенти.

Това е нещо, което известният Чет Холмс популяризира преди години, но за съжаление е забравено с възхода на готините и разсейващи нови джаджи и лъскави предмети в онлайн маркетинга и медиите.

Проблемът с 95% от рекламите и маркетинговите материали е, че те се опитват да продават директно от самото начало. Маркетингът и рекламата са като запознанствата. 

За да получите най-добри резултати, когато става въпрос за запознанства, вие не можете просто да отидете до напълно непознат, когото никога досега не сте срещали, и да кажете „здравей, мисля, че трябва да се оженим, да имаме три деца, две кучета и котка!“ В най-добрия случай ще ви се присмеят, в най-лошия ще ви ударят шамар.

95% от рекламите не придават стойност на потребителя
0%

 

Абсолютно същият сценарий работи и в бизнеса. Какво ни кара да мислим, че е добра идея да излезем и да опитаме да се оженим на първата среща? Същото важи и за рекламата. Ако хората не ви познават и вие не сте допринесли нищо за живота им, шансът да купят от вас е много нисък. 

Погледнете рекламите онлайн, в списания, вестници и по радиото – повечето се опитват да скочат направо към брака и децата. Разбира се, можете да привлечете някои клиенти и по този начин, но когато продавате от “първа среща”, това, което обикновено се случва е, че привличате само клиенти, които пазаруват въз основа на цената, или по неотложна нужда.

Във всеки един момент, без значение какъв е вашият бизнес, когато продавате на целевата си аудитория, има само около 3%, които активно търсят това, което продавате. Само 3% и това е. И това не означава 3% от тези, който видят рекламата ви – това означава 3% от целевия ви потенциален пазар. Това е голямо разграничение за повечето предприемачи.

След това идват около 7% от хората, които са отворени към това да купят продукта ви. Това са хора, които не са в режим на покупка, но са нащрек. Дори и да комбинираме тези групи е само 10% от потенциалния ви пазар.

Сега вероятно се чудите “а какво става с останалите 90%?”

Средностатически, 30% от тях са отворени към вашите продукти и услуги, но не мислят актино за това. Около 30% мислят, че не се интересуват и останалите 30% определено не се интересуват.

0%

Едва 3% от тези, които видят рекламата ви активно търсят това, което продавате.

Когато разберете тази динамика, всичко се променя. Тези цифри се основават на емпирични доказателства от повече от 200 индустрии. И най-добрият начин да започнете да използвате останалите 90% или поне 60% от тях е като предлагате безплатна информация и информационни оферти.

Кои са някои от примерите за информационни оферти? Полезна информация, която обучава вашата целева аудитория за това как да взимате по-добри решения свързани с вашия продукт, услуга или индустрия. 

Например, много бизнеси предлагат безплатна електронна книга. Други варианти на това са потребителското ръководство и ръководство за купувачи. Определени бизнеси предлагат полезна информация за КАК ДА КУПИТЕ – това може да бъде брошура, статия или видео с неща, които вашите потенциални клиенти трябва да знаят, преди да правят бизнес с вас (или някой друг от индустрията). 

Content young male blogger holds cell phone, downloads files, sends text messages, uses free interne

Ето няколко примера:

Замислете се – ако вашата целева аудитория са хора, които искат да отслабнат, какво ще сработи по-добре – да рекламирате режимите си или да рекламирате БЕЗПЛАТНО видео за 11-те неща, които трябва да знаят, преди да закупят? Това е толкова просто, че е гениално.

Според това какъв е вашият бизнес, може да привлечете купувачите с привлекателни заглавия като:

5-те неща, които всеки предприемач, собственик на бизнес или маркетинг специалист трябва да знае, преди да похарчи пари за реклама и маркетинг. 

Както можете да видите, идеята не е сложна. 

Този тип информационна оферта, която показва на хората как да купуват, е толкова ценна за тях и за вас, че ви превръща в единствения логичен избор, когато става въпрос за вземане на потребителско решение. Както споменахме, толкова е просто, че е гениално.

Не е нужно да сте маркетинг гуру, за да дадете стойност на вашите потенциални клиенти. Просто взимате знанията, които вече имате, и ги опаковате по начин, който вашият целеви пазар ще хареса.

Ето за това става дума в информационния маркетинг. И най-хубавото е, че ако свършите работата качествено веднъж, ще можете да я използвате отново и отново. 

Вероятно имате някои въпроси.

Например, за какво трябва да говоря в съдържанието си? 

Food Vlogger Recording Video

Говорете за неща, които вашите купувачи трябва да знаят, за да вземат по-добри решения. Това е лесно, защото има толкова много информация, която приемате за даденост, докато вашите перспективни клиенти нямат представа. За вас може да е супер елементарно какъв е най-добрият материал за изграждане на домашна оранжерия, но 99% от хората нямат никаква идея.

Просто ги образовайте, докато комбинирате този учебен материал с представяне на това как ще се чувстват след като постигнат целта си благодарение на вашия продукт или услуга. 

Съдържанието ви трябва да е толкова дълго, колкото е нужно. Нито по-дълго, нито по-кратко. Предупреждаваме ви, че има много хора с ниско ниво на внимание (и такива, които не разполагат с много време), затова статията ви трябва да бъде съобразена с вашата аудитория. 

Всичко това е хубаво, но фактът е, че разликата между успеха и неуспеха на вашето рекламно послание не се свежда до неговата дължина, а степента, до която вашата аудитория се интересува от него и това колко ангажиращо е то.

Например, ако четете тази статия, има голяма вероятност да сте чели и някоя от другите. Ако хората не харесваха дългата литература, тогава всички книги щяха да бъдат само по една страница, а всички филми по няколко минути. И все пак филмите са 2-3 часа, а книгите имат по няколкостотин страници средно. Затова дължината трябва да бъде толкова голяма, колкото трябва.

Ето някои неща, които можете да включите в една статия:

Woman reading online news on digital tablet

Изобщо не е сложно, а когато приключите с нейното публикуване, имате дигитален актив, който ще генерира потенциални клиенти за вас денем и нощем. Тази статия ще бъде активна на вашия уебсайт, вие можете да раздавате печатни копия, да пускате реклами за нея във Facebook, Instagram и т.н.

Когато хората потърсят тази информация са във вашата целева аудитория. Те се нуждаят от решение на проблем Х. Освен всичко, най-вероятно са готови да купят. Виждате ли силата в безплатната информация? И най-хубавото е, че можете да свършите работата веднъж и да печелите от нея отново и отново. Това ще се превърне във вашия най-голям маркетингов актив и ще трансформира вашия бизнес.

Между другото, тази невероятна стратегия не е нова и тук не споделяме нещо иновативно. Информационният маркетинг съществува отдавна (още началото на XX век), но не го пренебрегвайте поради тази причина. 

Полезна информация, опакована по креативен начин, винаги ще бъде търсена от вашия целеви пазар – никога не забравяйте това.

В заключение, за да генерирате повече потенциални клиенти, използвайте безплатни информационни предложения, базирани на полезни факти и стойност. Ключовата дума тук е думата стойност.  Желаем ви успех! 

Имате ли нужда от помощ с Вашия Заявете безплатна консултация с нашия екип!

    Author avatar
    Вектори Дизайн
    Администратор в Vectory Company
    Нашият сайт използва "Бисквитки (Cookies)"
    Call Now Button