Skip links

Какво да засадим в градината си през пролетта?

Градинарство през пролетта

След приключването на последните студени дни, стопяването на ледовете, по – късното стъмване и появата на слънчевите лъчи, е време да помислим и за своята градина.

Спрямо климата в България последните години, това време се пада някъде около края на март месец или началото на април. Хората, които имат преимущество да притежават обработваеми земи – дали градини в собствения си дом или място на нивите и полетата, би следвало да се възползват от това. 

В съвременния живот качеството на храните, включително на плодовете и зеленчуците, върви в обратна зависимост – колкото се понижава то, толкова цените се покачват. Във големите верига магазини можем да забележим колко са поскъпнали всички растителни култури.

Вместо цената да отговаря на качеството обаче, тя е онеправдано висока и продължава да расте. Отделно ако посетим цветарски магазин или борса за цветя и се поинтересуваме от цените на единични бройки или цели букети, ще забележим колко са скъпи. 

Именно затова ценителите на качествената храна, искащи да получават истински витамини, а не пестициди и всякакви препарати, с които пръскат плодовете и зеленчуците, за да изглеждат обемни, се ориентират към домашните или както в днешно време се наричат – био продукти. 

Началото на пролетта е най – подходящото време да обработим земята, от която ще очакваме плодородие, да я наторим и засадим с култури, които са благоприятни за отглеждане спрямо нашия климат и характеристика на земи.

Какви зеленчуци е подходящо да засадим?

Многогодишният режим на времето, който е обичаен и характерен за определена територия спрямо географските особености на мястото, се нарича климат. Заедно с характеристиките на почвите, той определя в голяма степен специфичността на растителността и плодородието на дадено място.

Климатът в България е умерено–континентален, което благоприятства отглеждането на повечето основни растителни култури. 

Сред най-подходящите за условията на природата в нашата страна зеленчуци можем да откроим: краставица, маруля, патладжан, тиквичка, цвекло, боб, морков, чушка, карфиол, пресен лук.

За да засеем зеленчуковите семена на първо място трябва да подготвим почвата, за да се родят плодовете на нашия труд. Това се случва като следваме няколко стъпки, чиято последователност е строго определена.

За да се “освежи“ качеството на самата земя и да се подготви за засяване, тя трябва да се натори с прясна тор.  След това да се прекопае и да се изравни почвата. Едва след това пристъпваме към засаждане на семената и обилно поливане, за да се захванат и да започне процеса на растеж.

Какви плодове е подходящо да засадим? 

Спрямо умерено–континенталния климат в България, най–подходящи плодове за отглеждане са предимно овощните дръвчета и храсти. Такива са: кайсии, ябълки, круши, череши, къпини, малини, праскови, сливи, дюли, грозде.

Въпреки схващането на повечето хора, че доматите спадат към зеленчуците, те всъщност се водят плодове и в България се отглеждат различни сортове – червени, розови, биволско сърце и чери. Сред най-предпочитаните плодове са и ягодите.

Какви билки е подходящо да засеем?

В българската традиционна кухня набора от подправки са на почит при приготвяне на ястия. Много растения под формата на билки се използват и в хомеопатията.

Именно затова градинарите и земеделите не ги подценяват и им отделят необходимото внимание. През пролетта е подходящо да засеем: мащерка, кориандър, мента, босилек, розмарин, магданоз, копър, риган.

Някои от тях могат да се отглеждат в саксии и оранжерии, а други – в обработваема земя.

Какви цветя да засадим?

Освен че цветята са растенията, които красят градината, те са източник на кислород и са символ на живота. Благодарение на функцията им да извършват фотосинтеза, въздухът се пречиства.

В българските градини можем да открием множество сортове цветя, част от най–популярните сред тях са: роза, зюмбюл, карамфил, лале, кокиче, теменужка, хризантема. 

Някои от цветята, като невена например, се използват и в медицината за направата на лечебни мехлеми.

Тази статия е написана в партньорство с Парник БГ – лидер на пазара с оранжерии. 

Автор:
Мишел Радославова
Head Copywriter
Explore
Drag