Skip links

Роля на английския език в съвременния живот

Глобалност на английския език

Английският език е официален език в Съединените американски щати, Нова Зеландия и Великобритания, но в съвременния живот е най – глобалния и говорим език. 

Почти във всяка чуждестранна страна можем да осъществим комуникация с местните чрез него, което го превръща в световен език. Когато пътуваме можем чрез употребата на английския да намерим дадена локация, да си поръчаме храна в ресторант, да пазаруваме, да се ориентираме и не на последно място да общуваме. Освен това той е често използван в бизнес сферата и науката. 

Информацията е един от най – ценните ресурси. Знаейки този международен език можем да се насладим на много книги, които нямат български превод, научни трудове да станат достояние за нас и да попиваме знание и информация чрез медии, вестници, списания и доклади. 

Английски език в България

До края на деветдесетте години на двадесети век в България този език не е имал толкова широко приложение. Можем да разберем това по родителите си. Много от тях не го разбират, по простата причина, че когато те са били в най – ползотворните си години за натрупване на знания, в обучителните програми не се е изучавал английски език, а се е наблягало на руски и френски. 

В двадесет и първи век обаче, английският език е с приоритет в училищното обучение, след нашия роден. Като вторични чужди езици са немски, испански и руски. 

Има и училища в България, в които се изучават азиатски езици, но те са малко на брой. Във висшите учебни заведения има цели специалности по различна филология, което е важно за съвременния живот, който живеем.

Въпреки осъзнаването на важността му, не навсякъде обаче се набляга достатъчно на него, което дава своите отражения в бъдещето на подрастващите. 

Положително можем да отбележим, че в днешно време можем да обогатим знанията си по английски език по различни начини, извън училище и университета. 

Интернет пространството е необятен източник на онлайн уроци, курсове и обучения, провеждащи се от цял свят. Филмите със субтитри също спомагат за подобряване на разговорния английски, както и четене с разбиране на различни статии, списания, блогове. 

Освен самоукия и дистанционен начин, има и физически, а именно чрез посещаване на уроци от частни учители, учебни центрове и школи.

Защо е важно да имаме познания по английски език?

Както отбелязахме вече, английският език е международен. Именно затова всички хора, които са ориентирани към света отвъд границите на държавата, в която живеят, е важно да имат елементарни познания по него. 

Ако обичаме да пътуваме и да опознаваме чужди територии, то ние не можем да знаем официалния език на всяка страна, която посещаваме. Достатъчно условие, за да се разберем с хора на тяхната територия почти винаги е да говорим английски език. В Европа това е най–популярният такъв и продължава да набира важност. 

За амбициозните хора, търсещи кариерно развитие, това не е допълнителен, а задължителен елемент. Ако погледнем обявите за работа на престижни компании, то можем да отбележим, че почти всички искат не просто да имаш основни познания по английски език, а да имаш определено ниво, което най–често се определя чрез решаване на тестове, които да го определят. 

Има различни нива на познание на английския, като най-високото е професионалното. За да получим оферта за работа в развити компании, то е важно да имаме добро ниво на познание, което увеличава шансовете ни за заетост.

Ако например, разгледаме две автобиографии на хора с едно ниво на образование, еднакъв опит в сферата, за която кандидатстват, но единият владее английски, а другия не, то тогава първата автобиография е с приоритетност. 

За подрастващи младежи, които обмислят вариант за обучение зад граница е задължително да наблегнат на английския език. Повечето университети и колежи в световен план правят учебни програми, в които се преподава изцяло на английски и ако нямаме необходимото ниво, това ще се превърне в пречка за нас и нашето бъдеще.

Имам желание да науча английски език, но къде? 

На първо място, когато обмисляме възможността да потърсим алтернативен начин на изучаване на английски език освен този в училище и университета, то трябва първо добре да проучим къде. 

Най – лесният начин е рекламата от човек на човек, но когато нямаме близки достоверни източници, чието  мнение да последваме, то тогава остава самостоятелно да си намерим най – оптималния вариант за нас. 

От изключителна важност когато става въпрос за образователни центрове е да ги посетим и да видим дали обстановката ни допада. Средата трябва да ни се струва приятна и предразполагаща за трупане на нови знания. 

Трябва да се информираме за програмите, които се предлагат и да установим нивото, на което се намираме преди началото на нашия обучителен курс. Спрямо него се преценява колко знаем, на кое трябва да наблегнем и колко интензивно да бъде нашето обучение.

В днешно време обучителните центрове по английски език предлагат безплатни тестове за установяване на нивото, което е плюс за нас.

След като резултатите са готови можем да проведем разговор с представител на въпросната школа, който да ни обясни подробно как протича цялата програма, колко често се провеждат уроци, времево колко е необходимо за достигане на определено ниво. 

Трябва да определим дали желаем групово или индивидуално обучение, както и какво е нивото което искаме да достинем – за някои е достатъчно средно ниво, но за други желаната цел е професионално такова. 

Всички тези подробности определят ценовия план, който ще ни бъде предложен и така ще установим дали офертата ни устройва. Не на последно място по важност, трябва да се уверим, че сертификатите, които ще ни бъдат предоставени от съответния оторизиран център се признават навсякъде.

Тази статия е написана в партньорство с АЦЦ България – образователен център по английски език. Ако искате да се подготвите успешно за вашия SAT изпит, не се колебайте да се свържете с нас. 

Автор:
Мишел Радославова
Head Copywriter
Explore
Drag